Tuesday, January 02, 2007

Terminator is coming!



Ik heb mezelf voor Kerstmis een waarlijk geweldig boek cadeau gedaan: How to Survive a Robot Uprising van Daniel H. Wilson. Een soort zelfhulpboek om je voor te bereiden op de onafwendbare revolutie van robots en andere machines. Onafwendbaar inderdaad want "how could so many Hollywood scripts be wrong?"

Sinds het concept Robot voor de eerste keer gebruikt werd in 1920 (in een toneelstuk waarin Robots in opstand kwamen en de mensheid vernietigen) zijn Robots en AI een vast onderdeel geworden van onze pop-kultuur.

Meestal loopt het fout en moet de mensheid:

- iemand terugsturen in de tijd om de opstand te voorkomen (The Terminator) - interessant trouwens dat het makkelijker is om tijdreizen uit te vinden dan de machines te verslaan.
- de atmosfeer vernietigen zodat de machines/robots zonder energie zullen vallen (The Matrix)
- worstelen met de filosofische consequenties van de 3 wetten (Asimov)
- enzovoort, enzovoort...het ziet er dus niet goed uit.

Het uitgangspunt van het boek is dat een clash tussen mensheid en machines onafwendbaar is. Daarom krijg je:

- een overzicht van verschillende soorten robots die op dit moment bestaan of in ontwikkeling zijn (van smart houses tot nanobots tot onbemande voertuigen);
- de verschillende manieren waarop je kan overleven ("don't bother with karate unless you can punch through metal")

Het is duidelijk dat Wilson (een Master in Robotics en Data Mining aan het Robotics Institute van Carnegie Mellon University) dit boek in de eerste plaats als grap geschreven heeft. Maar zoals hij zelf zegt:

"You probably found this book in the humour section of your local bookshop. Let's hope that is where it belongs!"

No comments: