Friday, June 16, 2006

Banking...the Irish way

Sommige dingen zijn zo voor de hand liggend dat je er niet meer bij nadenkt. Een bankrekening bijvoorbeeld. Of, om in dezelfde sector te blijven, online banking. Twee dingen die de Ierse banken hartstochtelijk proberen te vermijden.

Het is een echte lijdensweg om een bankrekening te openen hier. Om te beginnen moet je een aantal documenten kunnen voorleggen om te bewijzen dat je in Ierland/Dublin verblijft. Op zich wel een logische maatregel (naar het schijnt om witwaspraktijken te voorkomen), alleen is het zo dat het niet volstaat om bijvoorbeeld een huurcontract voor te leggen. Neen, je moet naast een huurcontract ook nog een brief van je werkgever kunnen voorleggen, rekening (van verschillende leveranciers) en een PPS-nummer (dat je nodig hebt om belastingen ed te betalen). Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken zijn sommige banken al wat flexibeler dan andere. Zeker als je geen idee hebt van de reputatie van de verschillende banken maakt dit de keuze nog wat moeilijker.

Door een speciale regeling bij G. heeft Claudia sinds deze week wel een bankrekening bij de Bank of Ireland. Bij de registratie was er een korte demo waarbij enthousiast de voordelen van deze bank werden uitgelegd. Nuja voordelen...het klinkt eerder als bankieren in de jaren '70.
Ze zijn er bijvoorbeeld heel trots op dat je een kaart krijgt waarmee je geld uit de muur kan halen (ongelooflijk eh). Je kan die wel alleen maar gebruiken bij automaten van de Bank of Ireland. Als je electronisch wil betalen bij het shoppen kan dat, maar je moet dan wel een speciale debit kaart aanvragen. Om in aanmerking te komen voor zo'n kaart moet je wel bankafschriften van de voorbije drie jaar kunnen voorleggen. Hetzelfde geldt trouwens voor credit cards.

Sinds kort zijn ze ook begonnen met internet bankieren! Je kan zowaar je rekeningen raadplegen. Zijn ze heel trots op! Overboekingen naar het buitenland kan ook en als je de SWIFT en IBAN nummers gebruikt kan je de de kosten beperken...dat is het zowat.

Toch goed dat ik mijn PPS-nummer nog niet heb: tot dan kan ik nog proberen om een bank te vinden met een iets beter aanbod van diensten! Ze zouden hier echt een paar studiereizen moeten organiseren!

No comments: