Monday, June 26, 2006

Dublin = Gangland?

Uit De Standaard van vandaag:

Drugs overspoelen de arme Dublinse wijken. Rivaliserende benden moorden elkaar uit en de politie moet toegeven dat ze de oorlog tegen de gangs dreigt te verliezen.
DEZE lente werd de heraangelegde O'Connell Street, de hoofdstraat van Dublin, officieel ingehuldigd. Inspiratie voor het prestigeproject kwam van de Champs-Elysées in Parijs en de Ramblas in Barcelona. De verloederde stadssnelweg werd omgeturnd tot een chique boulevard voor flaneurs. O'Connell Street moet het zinnebeeld van de nieuwe kosmopolitische, steenrijke Ierse hoofdstad worden.
Na valavond struikelt de wandelaar die de bruggen over de rivier de Liffey oversteekt, echter over de jonge kinderen die moederziel alleen zitten te bedelen, een deken om zich heen geslagen. Een blokje verder raakt men verloren in de doolhof van eindeloze straten vol vervallen flatgebouwen met gebarrikadeerde ramen en dreigende grafitti die even grauw ogen als hun bewoners.
Wie niet argwanend bekeken wordt, wordt vanuit talloze portieken harddrugs aangeboden. Uit een undercoverreportage van de openbare zender RTÉ bleek dat het welgeteld vijf minuten duurt om in het centrum van de stad iemand te vinden die tot duizend euro cocaïne per dag kan dealen. Wie met Dublins onderbuik vertrouwd is, hoeft zo lang niet te zoeken: elke flatgebouw heeft zijn eigen subtiele codes om te afficheren waar het stuff te vinden is. Dat kan een eenzame blauwe trainingsbroek aan een waslijn zijn, of een paar sportschoenen op een muurtje.
De Keltische Tijger heeft naast een economisch mirakel dat van Ierland het op één na rijkste land van Europa maakte, ook een ongeziene armoedekloof gebaard, de grootste in de geïndustrialiseerde wereld. De talrijke troosteloze ghetto's rond Dublin, Limerick, Cork en Waterford zijn ten prooi gevallen aan de ijzeren greep van roekeloze maar goed geoliede drugsbenden die misbruik maken van de economische uitzichtloosheid om hele gemeenschappen in de val van heroïne en cocaïne te lokken om zichzelf te verrijken.
,,De gangs komen enkel tegemoet aan de buitengewoon hoge vraag", zegt dokter Bobby Smyth van het Drug Treatment Centre Board, de koepelorganisatie van de eivolle afkickcentra in de stad. Vier jaar geleden waren er 12.500 Dubliners in behandeling voor een heroïneverslaving, sommigen amper zestien jaar oud. Dat aantal is licht gedaald sinds de jaren negentig, dankzij de Nationale Drugsstrategie die de regering uitwerkte.
Het grote druggebruik in Ierland beperkt zich bijlange niet tot uitzichtloze gemeenschappen. Veel jongeren beschouwen cocaïne als een routineonderdeel van een avondje stappen, en terwijl in Dublin bescheiden successen worden geboekt, groeit het gebruik van harddrugs in de rest van het land. Ierland heeft het tweede hoogste cocaïnegebruik van de EU - het gebruik is verdubbeld sinds 1998 - naast een alarmerend hoog cannabisgebruik.
,,Intoxicatie is hier gewoon de norm", zegt Bobby Smyth. ,,Vijftien jaar geleden had het leven door de economische malaise niets in petto en grepen mensen naar escapisme. Nu heeft het merendeel van de bevolking hopen geld, en tegelijk is de traditionele sterke invloed van de Kerk met negentig procent gedaald. De morele stem die ons wees op onze excessen, zowel als individuen en als maatschappij, is weggevallen. Het is algemeen aanvaard om hedonistisch te leven, en het wordt hoog tijd dat we ons afvragen waarom we die levensstijl bijna als de hoeksteen van de Ierse samenleving koesteren..


Effe relativeren: het klinkt alsof het hier erger is dan Chicago in de jaren '20. Dat is natuurlijk niet zo. Aan de andere kant merk je inderdaad dat hier in sommige stadsdelen nog echte armoede heerst! Dat heeft blijkbaar als gevolg dat mensen de realiteit ontvluchten in alcohol en andere roesmiddelen. Je ziet hier verrassend veel mensen op straat lopen met een blikje bier in de hand en af en toe ligt er iemand gewoon zijn roes uit te slapen.

De heraanleg van O'Connell Street is trouwens goed gelukt: het heeft inderdaad iets van de Ramblas (maar dan veel en veel minder druk)...

Saturday, June 24, 2006

Ryanair bijna-noodlanding: ik was erbij

Uit www.destandaard.be:

Ryanair-vliegtuig maakt noodlanding in Charleroi


CHARLEROI - Een Boeing 737 van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair, met bestemming Pisa, heeft vrijdagavond een noodlanding gemaakt op de luchthaven van Charleroi. Dat meldt de woordvoerder van de luchthaven, Pierre Fernémont.
Aan boord van het toestel zaten 178 passagiers onder wie twee baby's.

Vlak na het opstijgen maakte het vliegtuig een verdacht geluid. Even later heeft de piloot gevraagd om terug te keren naar de luchthaven om te landen. Een mogelijke oorzaak is dat een vogel in de eerste motor van het vliegtuig is beland.

Het vliegtuig is zonder problemen geland om 19.45 uur. Volgens de woordvoerder van de luchthaven is er geen brand geweest en is de motor blijven draaien.

Er zal geëvalueerd worden of het vliegtuig nog te herstellen is of dat ze de vlucht gewoon annuleren, aldus de woordvoerder.


Dit bericht verscheen gisterenavond op de website van De Standaard. Het viel me onmiddellijk op omdat mijn vlucht Charleroi - Dublin van 19.20 gisteren vertraging had. Iedereen was al aan boord, veiligheidsdemonstratie en introductie door de kapitein achter de rug maar verder geen beweging. De enige boodschap die we kregen was dat de baan versperd was. Helemaal vreemd werd het toen de deur terug open ging en de twee piloten naar buiten gingen. Op het tarmac was ook heel wat beweging te zien: politie in burger, brandweerwagens, politiewagens, en een heel gedoe van mensen die aan de telefoon druk bezig waren (in Charleroi komt het vliegtuig tot tegen de terminal en we konden gewoon naar binnen kijken in de kantoren). Op een bepaald moment werd een vliegtuig naast ons geparkeerd waarop onze startprocedure gewoon verder ging. 10 Minuten later hingen we in de lucht alsof er niets aan de hand was.

Topfit

We zijn ons vandaag eindelijk gaan inschrijven in een fitness club. Een paar honderd euro lichter...hopelijk binnekort ook een paar kilo lichter ;-)

Deze club hadden we een paar weken geleden al om meer info gevraagd over prijzen en mogelijkheden. Voor alle zekerheid toch nog eens vergeleken met een paar andere clubs maar uiteindelijk denken we toch dat dit de beste keuze zal zijn: 10 minuten lopen van thuis, hebben heel goede begeleiding (elke maand fitness test om algemene conditie en evolutie te meten), sfeer en inrichting doen denken aan onze vorige Topfit club in Maastricht, en - niet onbelangrijk - sauna en Turks stoombad zijn inbegrepen in het abonnement.

We gaan morgen de eerste keer. Het is ondertussen al van eind mei geleden dat we nog aan sport gedaan hebben dus we kijken er allebei echt naar uit! Zal zweten worden denk ik!

Sunday, June 18, 2006

Saturday, June 17, 2006

Glendalough



Vandaag ne trip naar Glendalough gemaakt. De oorspronkelijke naam is Gleann da Loch (= Vallei van de twee meren) in het Gaelic en op de foto zie je het grootste van de twee meren. Volgens de Lonely Planet is dit een van de mooiste plaatsen in Ierland en zou het voor iedereen het hoogtepunt van hun Ierland reis moeten zijn.

Zo spectaculair was het nu ook weer niet (het landschap doet vaag aan de Ardennen denken) maar het is zeker de moeite van het bezoeken waard! Je kan kiezen uit verschillende wandelroutes en in het midden van de vallei liggen de resten van een nederzetting die volgens de legende bijna 2000 jaar geleden gesticht werd.

Friday, June 16, 2006

Banking...the Irish way

Sommige dingen zijn zo voor de hand liggend dat je er niet meer bij nadenkt. Een bankrekening bijvoorbeeld. Of, om in dezelfde sector te blijven, online banking. Twee dingen die de Ierse banken hartstochtelijk proberen te vermijden.

Het is een echte lijdensweg om een bankrekening te openen hier. Om te beginnen moet je een aantal documenten kunnen voorleggen om te bewijzen dat je in Ierland/Dublin verblijft. Op zich wel een logische maatregel (naar het schijnt om witwaspraktijken te voorkomen), alleen is het zo dat het niet volstaat om bijvoorbeeld een huurcontract voor te leggen. Neen, je moet naast een huurcontract ook nog een brief van je werkgever kunnen voorleggen, rekening (van verschillende leveranciers) en een PPS-nummer (dat je nodig hebt om belastingen ed te betalen). Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken zijn sommige banken al wat flexibeler dan andere. Zeker als je geen idee hebt van de reputatie van de verschillende banken maakt dit de keuze nog wat moeilijker.

Door een speciale regeling bij G. heeft Claudia sinds deze week wel een bankrekening bij de Bank of Ireland. Bij de registratie was er een korte demo waarbij enthousiast de voordelen van deze bank werden uitgelegd. Nuja voordelen...het klinkt eerder als bankieren in de jaren '70.
Ze zijn er bijvoorbeeld heel trots op dat je een kaart krijgt waarmee je geld uit de muur kan halen (ongelooflijk eh). Je kan die wel alleen maar gebruiken bij automaten van de Bank of Ireland. Als je electronisch wil betalen bij het shoppen kan dat, maar je moet dan wel een speciale debit kaart aanvragen. Om in aanmerking te komen voor zo'n kaart moet je wel bankafschriften van de voorbije drie jaar kunnen voorleggen. Hetzelfde geldt trouwens voor credit cards.

Sinds kort zijn ze ook begonnen met internet bankieren! Je kan zowaar je rekeningen raadplegen. Zijn ze heel trots op! Overboekingen naar het buitenland kan ook en als je de SWIFT en IBAN nummers gebruikt kan je de de kosten beperken...dat is het zowat.

Toch goed dat ik mijn PPS-nummer nog niet heb: tot dan kan ik nog proberen om een bank te vinden met een iets beter aanbod van diensten! Ze zouden hier echt een paar studiereizen moeten organiseren!

Thursday, June 15, 2006

Day and Night from Space


Day and Night from Space
Originally uploaded by mbukhari_prm.

Het was ons al opgevallen hoe lang het hier licht blijft 's avonds: op een mooie dag begint het pas te schemeren na 10u.

Deze geweldige foto (gevonden op flickr) toont een zonsondergang over Europa en Afrika. Je ziet duidelijk waar de de nacht al begonnen is...
Toch vreemd om te zien wat een groot verschil er is tussen steden zoals Brussel en London of Dublin terwijl ze toch maar op een goed uur vliegen van elkaar liggen.

Sunday, June 11, 2006

Howth


Om effe uit te blazen van de verhuisinspanningen (en te profiteren van de zon) hebben we vandaag een tripke gedaan naar Howth. Dit is een klein vissersplaatsje 20 minuten van Dublin centrum vandaan. Volgens de lonely planets en andere reisgidsen bekend om zijn vuurtoren en klif met naar 't schijnt spectaculair uitzicht over de baai van Dublin.

Bij die vuurtoren en die klif zijn we niet geraakt wegens tijdsgebrek. Het strand was goed genoeg voor a lazy sunday...

Saturday, June 10, 2006

Het kot staat vol!

Yep. Alles is hier geraakt!

Al bij al ging het eigenlijk redelijk vlot. Er is toch een heel verschil tussen een verhuis met een professionele verhuisfirma of zelf met dozen sleuren! We hebben alles met de lift boven gekregen behalve de grootste zetel. Gelukkig was de trap breed genoeg want het zesde is toch een beetje hoog om met een koord te werken.
Op een paar uur stond het hier compleet VOL. Ik blijf me erover verbazen hoeveel spullen je op een paar jaar kan verzamelen. We hebben echt hopen kleren, boeken, servies, lampen etc. weggegooid maar dat lijkt weinig effect gehad te hebben. Ik heb tijdens dit verhuisproces een paar keer serieus overwogen om alle CD's en DVD's op onze MAC te zetten, alle boeken en meubels te verkopen en ne rugzak met kleren over te houden. Dat zou het allemaal een stuk makkelijker maken...

En toch merk je wat een verschil het maakt om je eigen spullen te hebben. In de afgelopen dagen hebben we de boeken- en CD rekken in mekaar gezet en (min of meer) gevuld, de TV en stereo geinstalleerd, de keuken gevuld met onze spullen. En ik moet toegeven: koffie uit je eigen servies smaakt toch beter!

We hebben al heel wat gedaan maar er wachten nog een stuk of 10 dozen, het bed (dat van de huisbaas demonteren en ons eigen in elkaar passen), en de 1001 spullen die overal verspreid staan/liggen een plaats geven. Maar omdat de boog niet altijd gespannen kan staan zijn we gisteren op stap geweest. Eigenlijk was het gewoon de bedoeling om na het werk iets te gaan drinken maar uiteindelijk zijn we uit gaan eten en op pubtocht geweest!

Toch grappig hoe je sommige dingen ontdekt! Ik kreeg gisteren een telefoontje van een collega uit London die gisterenavond in Dublin zou zijn. Hij zou overnachten in de flat van een kennis en moest enkel de sleutel gaan ophalen in het restaurant waar die collega werkt. Het was de bedoeling om de sleutel te gaan afhalen en dan de pub in te duiken maar door de open keuken opeens honger gekregen. "Toulouse sausages with choucroutte and pommes d'Or" of ziets met een fleske Shiraz. Echt vree goed restaurantje ontdekt dus! Nu enkel nog proberen om elke vrijdagavond een nieuwe ontdekking te doen...komt dik in orde!

Monday, June 05, 2006

Ocean Bar


P1000336
Originally uploaded by chiinhaau.

Trouwens, dit is de pub waar we vorige vrijdag zijn gaan pinten pakken. Is echt een geweldige bar, en zeker als het mooi weer is! Iedereen zit, staat of hangt tussen toog en kade en de sfeer is geweldig zomers. Ze hebben ook automatische dronkenschap preventie: het duurt zo lang om een bestelling te plaatsen dat je na de tweede PINT de moed opgeeft...enkel voor die-hards dus!

Alles staat klaar...

...en morgenvroeg komt de verhuisploeg! Het is toch een beetje vreemd om tussen de dozen en uit mekaar gedraaide meubels te zitten internetten. Het voelt in ieder geval al niet meer als "thuis". Of toch een beetje misschien. Maar ik zal toch blij zijn als deze week achter de rug is en alles wat we hier morgen in de verhuiswagen gaan laden veilig en wel in Dublin geraakt is.

We beginnen ondertussen al een beetje gewoon te raken aan Southgate 50, maar zolang je geen eigen spullen, muziek, internet enzovoort hebt blijft het toch een beetje als een hotel aanvoelen.
Daar komt deze week dus verandering in: woensdag komt de verhuiswagen zijn vracht afleveren en donderdag hebben we internet en TV-aansluiting! Laat het weekend dus maar komen...

Friday, June 02, 2006

Tropisch Dublin

Het weer in Dublin blijft verbazen: ik schat dat het vandaag meer dan 20 graden is. Hopelijk komen de voorspellingen voor het weekend uit en blijft het zo nog een paar dagen. Kunnen we het strand of de bergen eens gaan uitchecken. Om alvast op te warmen gaan we straks een paar pints pakken met collegas van claudia. Volgende week zijn ons spullen hier! WOEHOE